Kategorier
Nyheter Operativsystem

Operativsystem

Linux

Linux är ett operativsystem som faktiskt är gratis. Man skulle då kunna tro att det är ett dåligt operativsystem men det är helt fel. Jag hävdar att det är tvärtom. Linux släpptes en gång i tiden med en GPL-licens. Det innebär att vem som helst kan ladda ner och ändra i koden. Men då måste även de ändringar man gjort släppas som under samma licens.

Linux finns idag överallt. Ni vet bara inte om det. Andriod är Linux. Chrome OS är Linux. Många av dom nya ”smarta” produkter som kommer på marknaden nu drivs av Linux. Jag själv använder och rekommenderar folk att använda Linux. Antingen med en ren Linuxinstallation eller genom att använda en Chromebook.

Se gärna denna dokumentär som handlar om Linux historia. Den är väldigt intressant och jag är säker på att ni kommer att lära er någonting nytt och intressant.

Chrome OS

I Juli 2009 meddelade Google att dom skulle bygga ett nytt operativsystem som fick namnet Chrome OS. Detta operativsystem finns i Chromebook som är bärbara datorer med Chrome OS och i Chromebox som är den stationära varianten. Nu är inte Chromebox särskilt stationär den heller eftersom att formatet är väldigt litet och därmed är det väldigt lätt att ta med sig sin Chromebox på resan.

I början var en Chromebook mest en webbläsare. Man kunde inte göra så mycket med den. Fördelarna var att den startade väldigt snabbt, den var energisnål och att den konstant var synkad mot nätet. Om din Chromebook gick sönder var det bara att köpa en ny, logga in och vips så den exakt likadan ut som den förra. Bra egenskaper men ändå torftigt.

Idag är det en annan sak. Idag kan du köra androidappar i den. Du kan även i de flesta nya maskiner installera linuxprogram vilket gör Chromebooks till ett verkligt alternativ. Jag själv använder huvudsakligen en Chromebook idag.

Apple

Apple har skapat många innovationer. Tyvärr har dom, precis som Microsoft, försökt uppnå en form dominans i människors vardag. Köper man en av deras produkter så är det lätt att fastna i hela deras ekosystem. Appleprodukter har många likheter med Linux och tekniskt är det inte ett dåligt val. Dock är alla deras produkter fruktansvärt överprisade och måste nog ses mer som ett statusval.

Här kan ni se en spelfilm om Apples historia.

Windows

Windows är det absolut vanligaste operativsystem i svenska hem. Skolorna har genom åren utbildat eleverna i att använda just Windows och andra program som saluförs av Microsoft. Programsviter som MS Office är mycket använda. Microsoft har länge haft en ganska aggressiv affärsidé där man genom patent och monopolställning helt enkelt stängde ute andra system. Historiskt var det en gång en gigantisk kamp mellan Microsoft och Apple. På senare år har dock Apple och framför allt Linux tagit så pass stora marknads andelar att dom har ändrat sin strategi. I dag är t ex Microsoft en stor bidragsgivare till öppen källkod där Linux ingår.

Personligen tycker jag inte om Windows. Om jag måste ranka alla de stora operativsystemen så skulle jag placera Windows på sista plats. Jag tror individen, samhället och världen skulle må bra om vi kom oss ur Windowsträsket.