Kategorier
Chrome OS Chromebook Linux Nyheter Operativsystem Windows

Lite kort om operativsystem

Jag jobbar med nästan alla operativsystem. Jag har under många år sett vilka problem som drabbar privatkunderna och vilka kostnader det medför. De absolut vanligaste idag är MacOS (Apple), Windows 10 (Microsoft), Chrome OS (Google) och Linux. På senare år har det blivit betydligt färre jobb med MacOS och betydligt fler med Chrome OS. Jag tänkte jag skulle skriva lite om mina upplevelser av ovan nämnda operativsystem och de fördelar och problem som kunderna upplever.

Mac OS

Apples produkter verkar fungera för de flesta. Men alla Appleprodukter är dyra i alla led. Allt från inköp till service och programvaror. Apples affärsidé har dessutom alltid varit att låsa fast kunden så att det skall vara svårt att lämna Apple-världen. Dessutom har Apple en historik av att bygga in fel i sina produkter för att korta livslängden och medvetet försämra prestandan. Dom lägger även stora pengar på marknadsföring för att få dig att hela tiden uppgradera din hårdvara.

Chrome OS

Chromebooks har växt snabbt i Sverige de senaste åren. Jag har jobbat mycket med detta system och det är onekligen både stabilt, lättdrivet och enkelt. Jag brukar rekommendera chromebooks till personer som har begränsade önskemål om funktion men vill ha stabilitet och driftsäkerhet.

Googles motto är ”do no evil”. Men vi måste nog misstänka att det är Google själva som avgör vad som är ”evil” och därmed klingar deras motto ganska falsk. Det finns saker att oroa sig för när det gäller Google och Chrome OS. Chrome OS är baserat på Linux men det är lite svårt att kalla Chrome OS öppet. Google har en ful vana att hela tiden lägga in kritiska applikationer som hela tiden tvingar dig att använda Googles tjänster.

Idag kan du installera rena, öppna linuxapplikationer i Chrome OS. MEN… Vissa saker som du behöver för att köra ren Linux är aktivt blockerade. Dom kallar funktionen att installera Linux för ”beta” vilket innebär att dom hela tiden kan skylla dessa problem på att det just är en betaversion och jag misstänker att det kommer att ta väldigt lång tid innan dom kommer att göra den funktionen skarp. Om ens någonsin.

Windows

Windows… suck… Jag måste säga att jag är ambivalent när det gäller Windows. Jag misstänker att enda anledningen till att Windows har så pass stor del av den svenska marknaden har att göra med LO-datorn. Folk kanske inte minns detta men i datorns ungdom subventionerade staten datorer till svenska folket.

Dessa datorer kom installerade med Windows. Dessutom startade en jättekampanj av staten för att utbilda folket i att använda datorer. Ett exempel var t ex ”datakörkortet”. Alla dessa utbildningar gällde just windows. Även idag har de flesta skolor windowsdatorer. Så vi kan lugnt säga att vi skattebetalare subventionerar Microsoft genom att ge vår befolkning skattesubventionerad utbildning i just windows.

Men hur fungera windows för kunden? Det är så många problem. Bara det faktum att när du köper en ny dator så får du redan vid köpet med en massa skräp som du inte behöver och förmodligen inte vill ha. Reklam poppar upp hela tiden och nedladdning av ”fria” program från nätet gör hela system en grogrund för problem för privatpersoner. Den fördel som finns med Windows är just att så många har fått utbildning i Windows. En utbildning som dock är skattesubventionerad.

Linux

Alla vet inte vad Linux egentligen är. Det är ett operativsystem som är öppet vilket innebär att ingen ”äger” det. Eller ännu bättre formulerat: Alla äger det. En annan sak som inte är allmänt känt är att Linux är enormt stort. Det används mycket flitigt i superdatorer, servrar, bilar, mobiltelefoner osv… osv… Som ett exempel är Android drivet av linux. Tyvärr har Google lagt till en driva av stängda komponenter vilket gör att Android idag har en liknande problematik som Windows.

Men anledning till varför så få känner till Linux är att operativsystemet är öppet. Man kan kort sagt inte kapitalisera på det på det sätt man gör med andra operativsystem. Därför är det inget företag som vill lägga ner stora pengar på att marknadsföra operativsystemet på din dator. Det är nog den absolut största anledningen till varför datortillverkare att inte levererar datorer med Linux.

Funktionsmässigt är Linux faktiskt lysande. Det är enkelt, stabilt, resurssnålt och det finns tusentals av öppna program som är gratis att använda. Det finns dock vissa program som inte går att köra med Linux. Ofta p g a att tillverkaren helt enkelt inte vill att det skall fungera på Linux. Då finns det dock i princip alltid ett fritt och öppet program som ersätter dessa funktioner. Om jag själv fick bestämma så borde alla gå över till Linux och alla kommunala och statliga funktioner borde drivas med Linux. Om man vill prova Linux kan man ladda ner operativsystemet, skapa en startsticka och boota systemet i din dator. Jag rekommenderar att ni börjar med att testa Linux Mint eller Ubuntu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *